So, you have made it to the second quiz in our Easy section of Eleven Plus maths on Solving Money Problems. If you have played all the previous quizzes, well done! I hope you got all the questions right. If not, just go back and try them again.

By now you should be a dab hand when it comes to pounds and pence. You’ll know exactly how much change you should get, how to calculate prices after discounts, how many pennies are in a pound - and a whole lot more besides!

Feeling confident? Then let’s begin. As in all the previous quizzes, make sure you read each question carefully before you choose your answers. It’s also a good idea to keep playing the quiz until you can get all ten questions right first time. The more practice you get, the more confident you will be when it comes to your exams. Good luck!

1.

How many pounds is 7,805 pence?

£7.85

£78.05

£780.50

£7,805.00

7,805 ÷ 100 = £78.05. When multiplying by 100, just move the decimal point two places to the right BUT when dividing by 100, just move the decimal point two places to the left

2.

Jill bought a bucket for £11.89. She paid with a £50 note, and was given £33.11 in change. By how much was she short changed?

£5.00

£6.00

£7.00

£8.00

If you get short changed, it means that you have been given less change than you should have been given.

£50 - £11.89 = £38.11 which is £5.00 more than the change Jill was given, ∴ she was short-changed by £5.00

£50 - £11.89 = £38.11 which is £5.00 more than the change Jill was given, ∴ she was short-changed by £5.00

3.

If Frank earns £350 a week, how much will he have earned in one calendar year?

£18,550

£18,200

£17,850

£17,500

52 × £350 = £18,200 because there are 52 weeks in a calendar year

4.

A shopkeeper sells birthday cards for £2.99. If the cards cost the shopkeeper 35 pence, how much profit does he make on each card?

£1.74

£2.04

£2.34

£2.64

Profit = Selling Price - Cost Price = £2.99 - £0.35 = £2.64. If the profit is a negative number, then you have made a loss

5.

How many 20 p coins are there in £3,420?

7,100

10,100

13,100

17,100

There are five 20 p coins in £1 ∴ in £3,420 there are 3,420 × 5 = 17,100

6.

If 19 items cost £142.50, how much will 7 items cost?

£17.50

£35.00

£52.50

£70.00

First find the cost of one item: 142.5 ÷ 19 = 7.5

Now we find the cost of 7 items: 7.5 x 7 = 52.5

Remember that, when dealing with money, decimals should be given to 2 places: 52.5 = £52.50

Now we find the cost of 7 items: 7.5 x 7 = 52.5

Remember that, when dealing with money, decimals should be given to 2 places: 52.5 = £52.50

7.

If you have £36, how much will you have if you quadruple it?

£144

£108

£12

£9

If you quadruple something, you multiply it by 4

8.

A house costs £186,898.99. Sophie haggles and manages to get the price reduced by £11,899. How much did Sophie pay for the house?

£176,999.99

£175,999.99

£174,999.99

£173,999.99

£186,898.99 - £11,899 = £174,999.99. A 'discount' is a reduction in price or cost

9.

If you have £180, how much will you have if you treble it?

£60

£90

£360

£540

If you treble something, you multiply it by 3

10.

How many £50 notes are there in £1,000,000?

200,000

20,000

2,000

200

1,000,000 ÷ 50 = 20,000